Tuesday 1 October 2013

09.07.2013 - GUN5 - FJAERLAND BUZUL MUZESI - BOYABREEN BUZULU -BREVATNET


Sabahki yagmuru kazasiz belasiz atlattiktan sonra, kus gozlem taracasinda kahvalti ve cadir faslindan sonra Norvegian Glacier Museum'a ugruyoruz. Kamp yaptigimiz yere yurume mesafesinde. Muze cok kucuk ama bu muzeyi gezenler glacier'leri de gordukleri icin bir tur paketi dahilinde ki muze otobusu 2 glacier'e goturuyor muzeden sonra, biz de muzede fazla zaman kaybetmeden yola cikiyoruz. Muzedeki helikopter'den yapilan buzul  cekimleri ilginc olabilir meraklisina, ama bize pahali geldi, sadece lavabosunu kullandik. Muze cikisi arabamizla gittigimiz ilk durak ilk glacier Brevatnet'deki. Burasi turistler dusunulerek gelistirilmis, altyapisi musait, yolu, otoparki ve buzula yaklasan seyir yeri ile. tabii bir de muzemsi bir de cafe-bina var orada.
Ilk buzul farkli bir heyecan, bir de hava musaade etse gormemize. Sulu kar gibi kalin yagiyor meret, siki soguk var disarida.

Fotograflarimizi cektikten sonra yine yakinlardaki 2nci ve 3ncu buzul'a dogru yola cikiyoruz. esasinda butun buzullar buyuk bir buzulun (jostadelsbreen) parcalari.



Buzul yuruyusu harika olurdu ama hava pek bir isiriyor ve pek de oyle (daha sonra Izlanda'da gorecegimiz gibi) turistik ve kolay ulasilabilir bir aktivite olarak gozukmuyordu.
Son buzul kenarini da gordukten sonra yine muhtesem manzaralar esliginde once Nordfjord'u geciyoruz sonra da Geirangerfjord'a variyoruz. bu gerce daha agir yagmur yagacagi icin, Tourist Info Geiranger'dan daha evveln sozlestigimiz gibi bilgi almaya calisiyoruz, kapanis saati 19:00, koyun limanina yanasan dev gemiler dolayisiyla olsa gerek. Yine wild camping umudumuz var ama cevap cok net, bu civarda wild camping imkansiz, halbuki daha evvel yazistigimiz burada calisan kisi, wild camping bolca var, biz size gosteririz demisti. neyse oradaki bilgisayardan bir carvan camping&bungalov yeri gozumuze kestiriyoruz, yuruyus rotalari icin guzel bir baslangic noktasi ve sakin, koyun diger ucunda. Yola cikinca fark ediyoruz ki turistler wild camping icin butun numaralari deniyorlar ama kiralik arabanin riskini almak istemiyoruz ve bir karavan'da geceliyoruz. Su ana kadar yaptigimiz ilk karavan gecelemesi, icinde kaloriferi de olmasi, sicak bir uyku cekmemize sebep oluyor, sabaha kadar yagmur yagdi ama sabah piril piril gunes ve gemi sirenleriyle uyaniyoruz.

No comments:

Post a Comment