Wednesday, 3 December 2014

ONE DAY IN ABU DHABI - BIR GUNDE ABU DHABI


Bu gezideki uclemenin bir sonraki duragi, UAE’nin buyuk agabeyi Abu Dhabi. Yanlis bilmiyorsam, Emirligin en zengini burasi ama para musluklarini daha gec almislar yine de burasi da cilginliklar yeri. Bir gunde neler yapilabilir ve ben neler yapamadigimin ozeti soyle:

Dubai’dan 1.5-2 saatte cok kaliteli ve kalabalik olmayan 4-5 seritli bir otoyolla variliyor. Yol uzerinde ilk olarak yapay ada

YAS ADASI – Meshur Formula 1 pisti ve dunyanin sayili eglence parklarindan olan Ferrari World gorulmesi kesinlikle gereken yerler. Keza aksam kalinirsa da yine dev gosteri alaninda, Avrupa’da goremeyeceginiz konserleri gorebilirsiniz.



Ferrari World Dubai

SAADIYAT ADASI – Burasi da sinirsiz plajlari ve cilgin planlari ile baska bir bolum, finansal kriz nedeniyle ertelemisler ama dunyanin en buyuk Guggenheim muzesi deniz uzerinde bu adaya baglanacak sekilde yapiliyor henuz bitmemis (onlarda da kriz varJ), yanina bir yerli muze, bir tane de tanidik bir muze, Louvre Muzesi aciliyor. Tasarimlar ruya gibi, herhalde 2015 butun hepsini gormek icin iyi bir sans yaratir.

Guggenheim & Louvre


Guggenheim & Louvre

MASDAR CITY – Dunyanin kendi kendine yeten sifir emisyon olan gunes sehiri, Abu Dhabi Havalimaninin dibinde, etap etap (finansal kriz var olsa da) bitmekte. Kesinlikle gorulmeli, fotograflar uzay sehrini andiriyor, gercegi merakla bekliyorum. Sifir emisyon, hakikaten oyle, araba yok, ogrenci ve bilimadamlari var, olan arabalar da soforsuz gidiyor kendi kendine. Bir suru sirketin katkisi (Avrupa ve Japon) asikar.
 
Masdar City Solar Panels

SEYH ZAYED CAMIISI - Sheikh Zayed – 40bin kisilik, inanilmaz etkileyici bir camii, dunyanin en buyuk ve herhalde en yeni ve guzel camii’lerinden 4 minareli 100’e yakin kubbeli, dunyanin en buyuk Svarovski Avize’sine (tahminen) ev sahipligi yapiyor. Rihanna meshur etti, o ayri :)


Sheikh Zayed Camii


FUTURISTIK SEHIR BINALARI ya da ILGINC MIMARI TASARIMLAR: Capital Gate’i gormek lazim, Piza kulesi mi esin kaynagi bilemedim ama kesin deprem olmuyor bu ulkede! Bina resmen 20° yana yatmis ama 160metre yuksekliginde J

Keza yurudukce bir suru dizayn binaya rastliyorsunuz sehirde, yenileri de hizla yukseliyor



Capital Gate ya da Modern Pisa Kulesi

CORNISH: Deniz kenarindaki parklarda sehirin iki tarafini da group uzun yuruyusler yapilabilir

BIR GUNDE DUBAI - ONE DAY IN DUBAI



Dubai ucagi kalkacak, gelen email’le sasiriyorum, Dubai’deki otel iptal etmis rezervasyonumu, araba da mi uyusam acaba diye dusunurken, Dubai’ye varinca daha buyuk bir sok yasiyorum. Ucak bombos, belki 10 kisiyiz, herhalde saati gec diye dusunuyorum, yoksa kocaman ucak niye kaldirilsin boyle kisa mesafe icin. Neyse havalimanina yaklasirken hicbir hayat belirtisi yok, o da baska bir supriz. Dubai isil isil degil miydi diye kendime soruyorum, neyse havalimanina inerken de havalimani binasi yok, Hayda. Neyse, indik, bir otobus geldi, ucaktaki 10kisiyi toparladi ve bir binaya goturdu, tek katli, Afrika’da olan kucuk sehir havalimani binasi. Bir yanlislik var sanirim diye dusundum, pasaport kontrolunden sonra hemen Budget araba kiralama acentasindan arabami alip otel problemini halletmeyi dusunuyorum. Gel gor ki, Budget yok ama baska butun hepsi var. Neyse acentalardan birinin onunde durdum ve sordum, Budget nerede diye, Terminal1’de dedi. Nasil giderim dedim, otobus, ya da tren var mi diye sordum. Yok taksi ile gidersin bu saatte. Ne kadar yazar dedim, herhalde 70USD yazar dedi. Nasil yani? Terminal1 eski havalimaninda demez mi? Burasi yeni havalimani, burayi yeni actilar, ucak falan inmiyor ama gunde 7-10 sefer oluyor, seninki de bugunku son sefer dedi. Demez olaydi. Neyse Budget’I aradik. Arabayi getirin buradan alayim dedim, yok oyle sey demezler mi, tam bir bela. Neyse sonunda kiraladigimin iki Katina yeni bir araba daha kiralamis oldum sonucta. Yeni havalimani dunyanin en buyuk (acik ara) havalimani olacakmis, su anda 4 piste yan yana inebilecek alt yapi bitmis, 3-4 sene sonra da binalar yukselecekmis. Hangi akil ile bu havalimani yapiliyor diye sora sora kendime, 70km otedeki havalimaninin (Dubai’de sehirin icinde) yakinindaki otelime vardim. Gun bir kere kotu basladi mi devam ediyor malum. Kredi kartim calismamis, odayi iptal etmis otel, benim odayi da guzel fiyata baskasina vermis Recep. Yeni otel bulma, araba park etme akabinde kisa bir uyku ile Dubai basladi ertesi gun.
Dubai, sifirdan yaratilmis yapay bir cennet, ya da diger bir deyisle, hayal dunyasi. Icindeki cocuk bir turlu buyumeyen bir seyh’in oyun alani, LegoLand bir nevi. Ne isterse yapmis, daha da yapacak, hep duslerini yapiyor sanki, en uzun bina, en buyuk havalimani, en buyuk dolgu adalari, en stilli binalar, en buyuk AVM, kar kayak pisti, havaray, metro, oteller, eglence parklari ….,petrol geliri hala var mi bilmiyorum ama yapilan yerler, binalar, yollar, camii’ler, parklar, bahceler, sehirler cok guzel ve neden TR’de olmaz malum zevkimiz yok ve kaldirimlari, asfalti, isiklandirmalari, parklari, refujleri, ciceklendirmeyi 50 kere yapip herkese para kazandiririz, ama Avrupa’da bile boyle bir farkli bir mimari (stil ve kalite) yok, olmayacakta herhalde bu ekonomik durgunlukta.
Gordugum heryer temizdi, trafik duzenli, yollar cok yuksek kalitede, binalar, restoranlar, hersey kaliteye eslik ediyordu. Para akisi durunca, degisir herhalde diye bir Turk karamsarligi getireyim.
Neler yaptim, neler yapamadim. 1DayinDubai’de soylediklerimin cok azini yapabildim ama sehiri doya doya gezdim, araba ve yuruyerek ve Burj el Khalifa’nin tepesine cikmayi basardim, en onemli olarak benim icin. Hayaller (ve para kazanma odakli) dunyasinda olan olmayan bitmisi bitmemisi ile kisa ozeti bir sonraki blog’da.

Col Safarisi yapmasaniz da olur
Burj el Khalifa’nin tepesine cikin
Otobus Turu (BigBusTour)
Shopping AVM ya da disarilarda Souk’larda, paranin gucunu gorebilmek icin
Eski Sehir-Bastakiye
Ski Dubai Kapali Kayak Pisti - Saka degil gercek
Dubai Creek Cruise
Wild Wadi Eglence Merkezi
Palmiye ve Dunya Seklinde Adalarda gezinti
Sicak Hava Balonu Turu
Helikopter Turu
Skydiving ya da Parasutle Atlama – Ne alaka
daha neler neler var………………

Horse racing’den su kayagina, EuroDisney'den buyuk eglence parkindan, Dev Akvaryumlara, Dalga, Cember, Yelken seklinde otellere sirf cekici hala gelsin diye bir suru aktivite ve tur olusturulmus, ilginc olan ayni gun bilet almak cok zor, talep de var, arz kadar  Yani para harcamak isteyen, keyifle harcasin diye :) Zenginin malinda gozum yok, fikrine bakiyorum :)

 
Burj Al Arab
Burj Al Arab


Burj Al Arab

 
Burj Al Khalifa

Burj Al Khalifa

Burj Al Khalifa

Burj Al Khalifa

Burj Al Khalifa

Burj Al Khalifa


 
Burj Al Khalifa

Burj Al Khalifa

Burj Al Khalifa

Dubai by Night

Dubai Mall

Dubai Mall

Dubai Aquarium

Dubai Aquarium

28.11.2014 - KATAR - QATAR



Ilk kez petrol zengini bir seyhlik (ulke)’ye gidiyorum, pek bir beklentim yok. Serde Turkluk var, onyargiliyim. Ya okuduklarim ya da uzun seneler evvel karsilastigim zengin, beyaz entari siyah carsaf giyen araplar var aklimda. Kalabalik aileler, ellerle yemekler yeniliyor, kaba pis vs.
Qatar Airways, dunya’nin tahminen THY ile en cok ucak alip yeni rota acan 5 yildizliymis ? Neyse Doha ucagi kalkti, ucakta bir numara yok, yemekler de, servis de siradan. Ama ucakta herkes baska alemde, tam bir karma (UN). 7 saat sonra Doha’ya indik , otobus ile direkt herkesi transfer salonuna  goturduler, bir tek ben Doha’da gunu gecirecegim icin ben tek basima yollandim pasaport kontrolune, benden baska ucaktan bir kisi bile gelmedi, Qatar Transit Airways, THY en azindan %10-20 Istanbul’a birakiyor :)
Havalimani ufak fakat cok iyi, kimin yaptigini soruyoruz, sonunda tahmini bir cevap aldik.
Uzun yillardir gormedigim kuzenimle beraber cok keyifli bir gun gecirdik, az yagmur (yagmis), kum firtinasi da dahil. Her yerde yukselen insaat’lar, binalar, oteller , yollar , ulke de sehir de kucuk ama santiye buyuk.
Yanan dogal gaz bacasi gormedim ama ulkedeki zengin dogal gaz rezervleri sebebiyle bayagi bir gozle gorulen zenginlik var, bir cogu orjinal dizayn binalar, luks arabalar, yesillenmeye baslayan sahil kesimi ve parklar, gelecekte nasil bir ulke olacaginin belirtisi. Yollar tertemiz, parklar temiz, heryer temiz, yollar kaliteli, kaldirimlar, binalar, yeni yapilan hersey, TR’de oldugu gibi yap sonra tekrar yap degil, ilginctir; icki yok ama sigara icene de rastlamadik, herkes trafik kurallarina uyuyor. Yollari da binalari da parklari da yapan baskalari ama pek bir uyum vardi lokal halkla aralarinda, ne de olsa Katar’lilar ulke nufusunun %10u buyuk sehirlerde daha da azi. Yani butun ayak isleri icin bilimum UzakDogu’lu ve Hint,Pakistan vs li gocmen var heryerde. Yani kus ucmaz oyle soyleyeyim ulkede. Hemen her is icin bir insan var, herhalde en komik soku ilk varir varmaz yasadim, kuzenimle bulustuk, havalimani otoparkindan cikacagiz park bileti odeme makinasi bakiyoruz yuruyerek, iki kisi karsiladi bizi, daha yakinda olani kuzenimin elinden otopark biletini aldi ve makinaya takti sonra geri verdi J Ne bu yani???? Sen yorulma abi ben yaparim mi? J Tabii ilk sok’tan sonra baska artci soklarda oldu J Issizlik bu ulkeye ugramiyor anlasilan J
Bu arada yore halki, tam bir zenginlik icinde yasiyorlar, yabanci sirketler ulkede ofis acmak icin %50 yerli ortak bulmak zorunda, yani korumacilik var Katar’in yerlisine, haliyle Katar’lilarin (100,000den fazla bir nufus) hali vakti yerinde, en azindan benim gorduklerim, kalabalik aile konsepti devam ama Avrupai yerel kiyafetleri icinde, temiz, bakimli ve luks tarafindalar hayatin, toz camur pislik yok :)
Kuzenimin havalimanina geri birakmasiyla Doha gezisi sonlandi, istikamet Dubai ve yine Qatar Airways. Doha benim icin ufacik bir sehir, ufacik bir ulke ve su anda kurak bir goruntusu var ama herhalde 10 seneye kalmaz heryer yemyesil olur Doha’nin icinde. Bu arada Doha havalimani da cok guzel (TAV yapmis sanirim)

Katara Beach

Katara Beach
Katara Camii
Katara Camii











 
Museum of Islamic Art

Museum of Islamic Art

 
Museum of Islamic Art

Museum of Islamic Art

Museum of Islamic Art

 
Museum of Islamic Art
 
Idam Restaurant mi? :)

 
Museum of Islamic Art

Museum of Islamic Art
QATAR TOURIST MAP
Qatar Tourist Map

Wednesday, 26 November 2014

TANZANYA SERENGETI NATIONAL PARK



Tanzanya’nın 30 eyaletinden dördü kuzeyinde, Kenya sınırında. Bu eyaletlerde yağmur mevsimi sürprizlerle dolu. Muz bahçeleri içindeki küçük köylerden, kalabalık şehirlerin caddelerine kadar her yerde ağaçlar çiçeklerle donanıyor. Arusha caddelerinde üç renk çiçek açan ya da yaprak yerine silme çiçeğe bürünmüş, kokusu tüm caddeleri kaplayan 20 metre yüksekliğinde ağaçlarla karşılaşıyorsunuz. Masai kabilelerinin ilkel koşullarda yaşadığı bozkırlar bile sonsuz yeşillikte çayırlara dönüşüyor. Doğanın güzelliği, yeşilin binbir tonu yoksulluğun iç acıtan manzaralarını örtüyor.
Tanzanya’nın 15 ulusal parkından 6’sı bu bölgede. Üçü doğrudan Kenya’daki parklarla bağlantılı. Yaban hayvanlarının geçişini engellememek için aradaki sınır hattı sadece toprak üzerindeki işaretlerden, nöbetçi kulübelerinden ibaret. Bu parklardan en ünlüsü Serengeti. Yüzölçümü 30 bin kilometrekare, yani Ankara ile İstanbul topraklarının toplamı kadar. “Büyük Beşli” denilen aslan, fil, buffalo, leopar, gergedanın yaşam alanı olması, geniş bozkırlarının hayvan gözlemini kolaylaştırması nedeniyle bu kadar popüler. Özellikle eylülde turistlerle dolup boşalıyor. Tarangire, Mkomazi, Kilimanjaro, Arusha, Manyara parkları daha az biliniyor. İlk üçü Serengeti’nin yüzde 10’u, sonuncular yaklaşık yüzde 1’i büyüklüğünde. Buna karşın hayvan çeşitliliği aynı. Üstelik orman alanları daha fazla ve THY’nin İstanbul’dan direkt uçuş başlattığı Kilimanjaro Havaalanı’na çok daha yakınlar. Serengeti 400 kilometre uzaklıkta. Küçük parklar ise 20-80 kilometre arasında. Sadece Manyara’nın uzaklığı 180 kilometre. Birkaç günde neredeyse tümünü görmek mümkün. Hakkını vererek gezmek için bir hafta yetiyor. Araya Kilimanjaro’ya zirve tırmanışı da eklendiğinde 10-12 günlük bir tatil gerekiyor.

Serengeti Safari Map

Serengeti Safari Map

Serengeti Safari Map

Serengeti Safari Map


Afrika’nın birçok ülkesinde kabileler arasında kanlı savaşlar, soykırımlar yaşanırken Tanzanya’da 120 kabile dün olduğu gibi bugün de huzur içinde. Ülke nüfusunun yüzde 60’ı Müslüman, kalanı Hıristiyan ve animist. Turizm bu ayriliklari bir sekilde dengeliyor. Kilimanjaro ve Meru dag turizmi, Zanzibar deniz turizmi ve milli parklardaki safari turizmi azimsanamayak bir gelir birakiyor, hemen anlasiliyor. Gectigim butun yollar birinci kalite asfaltti ornegin.
Tanzanya’nın safari turizminde en büyük rakibi kuzey komşusu. Zaten turistlerin yüzde 30’u Kenya turunun içine birkaç günlük Serengeti sıkıştıranlar. Oysa Tanzanya milli parkları katı kurallarla, çok daha özenle korunuyor. Çölleşmiş parkı yok. Yaban hayvanı nüfusu çok daha fazla. Örneğin New York Times’ın geçen ay yayımladığı bir habere göre, Kenya’daki fillerin toplam sayısı 40 bin, Tanzanya’dakilerin 130 bin. Aslan sayısı 18,000, yani tüm kıtanın yüzde 40’i su anda. İki ülke parkların korunmasında işbirliği yapıyor. Görevliler uzun süreli stajlar için komşu ülkeye gidiyor. Tanzanya’da ziyaretçiler kontrol altında, bu sayede parkları Kenya’ya oranla çok temiz. Yaban hayatına müdahale edilmesine izin verilmiyor. Parkurlar belirlenmiş, cipler yol dışına çıkamıyor, sürat sınırı uygulanıyor. Her parkın neredeyse yarısı hayvanların üreme dönemlerinde kendilerini güvende hissetmesi için ziyarete kapalı. Oysa Kenya’da araçlar her yere girebiliyor. Yiyecek atılması, hayvanların bu yolla araçlara yaklaşması engellenmiyor. Bu da yaban hayatı zedeliyor. Parkların düzenlenmesinde uluslararası hibe programları kapsamında Avrupalı yaban hayat uzmanlarından yardım alıyor. Bu sayede etkileyici sonuçlara ulaşmışlar. Herbirinin girişinde bilgi merkezleri oluşturulmuş, koruma ekipleri kurulmuş. Parklardaki hayvan nüfusu kontrol altında. Ölü bulunan her hayvan inceleniyor, raporlanıyor. Salgınlara müdahale ediliyor. Gittigimiz heryerde genc calisan Avrupa'lilar vardi, gonullu olarak gelip calisiyorlar (keza okul, yetimhane ve hastanelerde de) kendi cebinden para vererek ustune.
Tanzanya, turistlerin yılda 200 aslan öldürmesine izin veriyormus ve Aslan avcılarından yılda 2 milyon, toplam av turizminden 20 milyon dolar kazanıyormus ama son senelerde bu yasaklanmis dendi bize.