Tuesday 23 July 2013

06.07.2013 - GUN2 - BERGEN YURUYEREK SEHIR TURU + GUDVANGEN SEYAHATI






Bugunku planimiz Bergen'in meshur balik carsisi, limani ve eski evlerini (Bryggen) gezip, tourist info'dan bilgi aldiktan sonra (ki hostel'de aldigimiz bilgi cok detayli ve verimliydi) AVIS'e ugrayip, kiraladigimiz arabayi alarak, Flam yonune dogru yola cikmakti.

Bergen'in meshur bir balik pazari var, urunlerde iskandinavya etkisinin hissedildigi (cesit ve !fiyat! olarak), ispanyol genclerin(krizde gelmisler sanirim) tezgahtar olarak calistigi, zengin ve yasli cruise yolcularinin dolastigi Fransa'da bolca olan ama ne hikmetse burada cok meshur olan kucuk bir balik pazari esasinda.

Ikinci duragimiz hemen az ilerideki Bryggen evleri. Eski norvec evleri tahtadan yapildigi icin yanginlardan geriye pek ev kalmamis, kalan evler gayet de guzel, egri duruyor gibi gozukebilirler ama gayet de hoslar, boyandiklari renklerle.

Tourist Info hemen balik pazarinin dibinde olan 2 katli binada.

NORVEC BERGEN UCUZ ARABA KIRALAMA:

Norvec'te ucuza birsey bulmak mumkun degil. Ton baligi konservesi haric gozumuze ucuz hicbir sey carpmadi. Haliyle ucuza araba kiralamak Guney Avrupa'da oldugu gibi mumkun degil, yine de asagidaki sitelere girilip hesapli araba kiralanabilinir.

www.billiger-mietwagen.de

www.skyscanner.de

www.kayak.de

Bunlarin haricinde fjord tourist card alirsaniz AVIS'de %15 civari bir indirim olmasi lazim.

Biz Avis'ten aldik arabamizi, cumartesi'den pazar'a kadar 400Euro'dan biraz ucuza kiralamistik dort ay once ama bizim arabayi bizden sonra kiralayan Alman'larla konusinca bizden 100 Euro ucuza kiiraladiklari ortaya cikti. Demek ki Alman siteleri daha uygun olabiliyor.

Bir de ufak bir ayrinti, genelde araba kiralarken kaza,hasar,tekerlek,anahtar vs halinde bir meblaga kadar kiralayan oduyor, onun ustu AVIS vs gibi kiralayan sirketlere ait. Bu bedel 1,000Euro Norvec'te. AVIS vs gibi sirketler direkt olarak aman dikkat edin bu cok yuksek, isterseniz 200Euro verirseniz bu meblag sifirlanir diye komik seyler soyluyorlar. Hic gerek yok, internette bir cok site bu hizmeti cok ucuza yapiyor, biz zamanimiz olmadi icin 48Euro'ya yaptirdik ama zaman olsaydi, gunluk 2-3Euro'yu gecmeden bu isleri halletmek mumkun.

Avis otobus terminaline cok yakin, Budget'la ayni sirket hizmet veriyor ama kapanis saatleri cumartesi-pazar saat 13:00'de. Arabalar klasik usul full depo alinip full depo veriliyor. Otoyol icin OGS benzeri bir elektronik alet var, hesabi bir hafta sonra yolluyorlar email'le. Yolladiktan sonra veya once de bedel otomatik olarak kredi kartindan cekiliyor.

Tabii ki de trafik cezalari da, kisaca cezaya itiraz hakki yok pek.

NORVEC ARABA KULLANMA REHBERI:

Norvec'te turist olarak araba kullanmak az biraz stresli. Alistigimiz sekilde otoyollari yok, dogayi korumak adina olsa gerek(daha az kontrol bakim ve yapim maliyeti gerektirdigi icin de olabilir ayni zamanda) yollar tek gidis tek gelis, yollar bayagi iyi durumdaydi, daglar tunellerle geciliyor siklikla, fjpord'lar da arabali vapurla. Arabali vapurlar o kadar sik seferli ki biz hic beklemedik diyebilirim.

Peki stres nerede. Yollardaki max hiz siniri 80km/h. Cogu zaman bu 50'ye 60'a 70'e dusuyor, tuneller ve koy icinden gecerken de hiz siniri degisiklik gosteriyor. bircok yerde anlik veya ortalama (tunel girisi ve cikisi) hiz olcen kamera var ama tabelasi yok. Bir de yollarda gezinen sivil polis arabalari var. kisaca siz siz olun hiz yapmayin derim.

BERGEN GUDVANGEN ARASI:

Ilk duragimiz Gudvangen yakinlarinda yapacagimiz trekking'in baslangic noktasi.

Ana yoldan gudvangen civarina sorunsuz geldik ama ana yoldan ayrilip kampa giden yolu bulmak biraz zor oldu. Kot farki sebebiyle yukari dogru egimli, dar, tek gidisli, uzun ve karanlik tunellerden gecerek kamp yapabilecegimizi dusundugumuz yere ulastik. Tabii ki de yolda para kazanmaya doymayan Norvec'in hazirladigi ufak bir suprizle. Deli dumrul giris parasi 50NOK. Kamp yerine giris parasi degil, yola devam etme parasi:-) Yolun devami paraylaydi kisaca:-) Yol derken akliniza asfalt bir yolu getirmeyin tabii ki de)



kamp yeri olarak bir kac evin oldugu yer musait ama kecilere dikkat etmek gerekiyor. Civarda birkac etrafi tel orgu ile cevrilmis ev var. Evlerden birinin tel orgulu bahcesine arabayi park etmek, arabanin zarar gormesini engellemek icin en iyi cozum. Aksi halde keciler mutlaka bir yolunu bulup tepesine cikabilirler. Bizim gozlemimiz kecilerin iletisim kurmaya cok merakli olmalari:-)


No comments:

Post a Comment