Wednesday 26 November 2014

KILIMANJARO GEZI REHBERI



UHURU yani zirve. Swahili dilinde Uhuru, özgürlük anlamına geliyor. Kilimanjaro’nun en yüksek tepesinin adı.
Tanzanya'ya yolunuz düşerse Kilimanjaro'da 5-6 günlük planlama ile zirve yapabilirsiniz. 7 yaşından büyük herkes için gayet kolay hiçbir yürüyüş tecrübesi gerektirmeyen, tamamen kontrollü, kurallı, sabit kamplı ve profesyonel işleyen bir sistem. Bir de her türlü malzeme kiralanıyor tur şirketleri tarafından. Haliyle dünyada pek örnegi bulunmayan bir yürüyüş deneyimi. Her 2 kişi için bir rehber bir aşçı 2 hamal zorunlu. Yemek yapmak, kendi çadırını taşımak, ateş yakmak, istediğin rotayı rehbersiz yapmak yasak. Yani bir yandan dağcılık yapanlar için tamamen sıkıcı ama diğer yandan da hiç yapmamış olanlar için, zirve yaptım demek şansı. Kısaca parası olan ve dizlerinde problem olmayan herkes için ideal bir aktivite, hem de tam pansiyon.
Üç zirveli Kilimanjaro, 375 kilometrekarelik park alanının içinde. Dağ sıradışı oluşumu, çevresindeki bitki ve canlı zenginliği nedeniyle 1987’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi. Yılda 35 bini dağcı, toplam 50 bin kişi ziyaret ediyor. Park, 1970’lerde Norveç Kalkınma İşbirliği Ajansı’nca (NORAD) müthiş bir organizasyona kavuşturulmuş. Ağrı’ya örnek olabilecek bu yapılanmada her ayrıntı kurala bağlanmış. Tırmanışçılara modern dağevleri kurulmuş ve kuruluyor hala. Tuvaletleri de belirtmeden gecemeyecegim, bu sene tuvalet yapma senesiymis :) Sadece resmi onaylı yerel tur operatörlerinin rehberliğiyle gelenler kabul ediliyor. Ziyaretçilerin çantalarındaki malzemeler girişte kayda alınıyor, çıkışta çöplerin parkta bırakılmaması sağlanıyor. Doğaseverler için 1800-2800 metre irtifadaki tropik Montane Ormanları’nda günlük yürüyüş turları düzenleniyor. Bu turlarda üç farklı iklim kuşağına ait bitkiler, “Kilimanjaro tutkusu” gibi endemik çiçekler, orkideler, colobus maymunları görülebiliyor. Altı ayrı giriş kapısından en popüleri Kibo zirvesine en kolay ulaşılan Marangu Kapısı. Moshi şehrine 42 kilometre uzaklıkta. “Coca Cola Rotası” adı verilmiş buraya. Kibo zirvesine gidiş - geliş beş gün sürüyor. Ciddi sağlık sorunu olmayan, düzenli spor yapan herkesin çıkabileceği bir rota. Zirveye çıkan en yaşlı (86 yaşında) ve en genç (7 yaşında) dağcılar bu rotadan geçmiş. Her ikisi de ABD’li. Kent merkezine 28 kilometre uzaklıktaki Machame Kapısı ise, dikliği nedeniyle zor başlayan fakat vücuda yüksek irtifa uyumu kazandırdığı için zirveye rahat ulaştıran özelliğe sahip. Temmuzda dağcı trafiği maksimuma ulaştığında Machame’den günde 180, Marangue’den 58 kişi giriyor. Dağda tırmanışı engelleyecek hava koşulları neredeyse hiç görülmüyor.
Internet'te her keseye uygun tur şirketleri mevcut ama taban fiyatları ne yazık ki giriş ücreti sebebiyle artıyor. 1100$ ya da 5000$ da yapabilirsiniz, herşey ne kadar konfor ve kazıklanmak istediğinize bağlı.

Kilimanjaro'da Machame icin (Coca Cola biraz daha ucuz) aldigim fiyat listesi (guvenilirlikleri tamamen raslantisal):
$1050 Bush Explores
$1100 Akaro Tours
$1250 Paul Robert Shayo (Benim kullandigim, gayet de keyif aldigim onlarla calismaktan acenta)
$1250 Mar Tours
$1300 Roys Safaris
$1350 Ahsante
$1350 MEM Tours
$1400 Destination Africa Tours
$1400 Marangu Hotel
$1450 Zara
$1500 Duma Explorer

No comments:

Post a Comment