Son gezi gunu bugun, plan bayagi kalabalik ama yetisti bir sekilde. Sabah erkenden kahvaltimi kuslarla beraber daha acilmamis Kauri Muzesinde yaptim.
Gunesli bir gun, hava sicak sabahin erken saatlerinde. Buralarin meshur agaci Kauri. Yeni Zellanda’nin en kuzeyinde yasiyor, 50 metre boylari, cok uzun yillar yasamasi ve 5 metre civarinda genis govdeleriyle meshur. Gerci cogunu kesmis Maoriler vakti zamaninda isinmak icin ama simdi tekrar buyutuyorlar koruyarak. Kauri’ler en cok karbon tutumu yapan orman oldugu icin, Yeni Zelanda’da koruma altindalar. Zaten sadece belli bir bolgede yetisebiliyormus.
Bir iki Kauri koruma ormaninin icinden gectikten sonra, buralarda yasayan ve yola en yakin olan dev asa Lord of the Forest (Tane Mahuta)’yi Waipoua Forest’da gorme sansini yakaladim. Saka gibi, 14metre genislik 52 metre boy ile, inanilmazdi.
Buradan sonraki duragim, Koutu Boulders Beach. Mutlaka gorulmesi gerekiyormus, gorelim dedim ama pek umdugum gibi cikmadi. Dunyanin bircok yerinde oldugu gibi burada da denizde kure seklinde kayalar var, yine cogu yerde oldugu gibi, deniz gel gitle bu kureleri aciga cikariyor ve ortaya fotograflik guzel goruntuler cikiyor ama yoldan ayrilmaya deger mi bilemedim. Yapilmasi gereken Koutu Loop Road’u takip edip, Kouto Boulders Beach tabelasinin arkasina arabayi park edip, sahilden yurumek. Gel-git zamani ‘aksam ustu cok daha rahat gorulebilen bircok kaya var, ne kadar cok yurursen o kadar cok kaya kisaca.
Gunun son aktivitesi Ahipara’dan 90mile beach’de araba kullanmak. Gunler uzun oldugu icin herseye insanin zamani yetiyor, hava 22:00’den evvel karariyor kuzeyde, guneyde daha da iyiydi. Ahipara’ya vardigim zaman Maori’lerden birine sordum, nerededir, nereden baslanir, nasil girilir, nelere dikkat etmeli diye. Pesime takil dedi, beraber sahile gittik. Orada anlatti ayrintilari.
90 mile beach esasinda, 90km olan bir yer ama bir sekilde isimde yanlislik var. Yeni Zelanda’nin en kuzeyinde olan bu plaj gel gitlerle cok genisliyor ve araba ile ulasima imkan kiliyor. Gelmisken gormemek olmazdi, hemen hemen NZnin en ust ucuna kadar gittim sonucta)
Buraya gelip de araba kullanacaklara ufak bir iki tavsiye. Mutlaka buranin koylusunden tavsiye alin sahile gitmeden, yok kimse yoksa, benim bir iki ufak tavsiyem soyle.
Plaja inis icin uygun yer Ahipara’ni disinda guneyinde. Girisinde zaten detayli bir yol tabelasi var. Kesinlikle suyun gel git ile cekilmesini beklemek lazim, gel git saati degisiyor ama yerliler biliyor ne zaman olduguu, aksamustu her halikarda. Gel git 2 saat suruyor, yani arabayi birakmadan iki saat var) Bir iki arabanin gidip gelmesini bekleyip, onlarin izini takip etmek, hatta mumkunse bir arabanin pesinden gitmek en iyisi, bir iki ufak nehir gecisi var, derin degil ama yerliler tam yerini biliyorlar gecmek icin. Yagmur yagarsa panige gerek yok, sahildeki kumsal gelgit’le ortaya cikan okyanus yuzeyi cok sert, birsey olmaz, olmuyor. Eskiden ucak iniyormus, yani pist olarak kullanilmis, o kadar sert yani. Yol kilometrelerce gidiyor, nereden cikacaginiza onceden karar verin, benzinci yok sahilde sonucta :)
Bir de cikis noktalari (ben 2 tane gordum) giris gibi degil, sahil kumu, haliyle batmak garanti. Onun icin de yapilacak olan hizlanarak gelmek ve hiz kesmeden savrulsa bile araba durmadan yukari dogru cikmak. Ise yariyor.
Ben ufak bir araba ile yaptim yolculugu, ama 4x4 ile tabii ki de cok rahat.
90 Mile Beach - Ahipara |
90 Mile Beach’in akabinde Auckland havalimanina dogru yola ciktim.
Bu arada 90Mile Beach’te tanistigim Maori’lere soruyorum. Yollarda Kiwi tabelasi bile yok, bu ulkede hakikaten Kiwi kusu yasiyor mu? Benim evde cok var ama ben bile yillardir gormedim demez mi bir tanesi Maori’lerden. Sadece aksamlari sesleri gelirmis, kopeklerden cok korktuklari icin disari cikmiyorlarmis.
Peki yollarda heryerde gorulen Kiwi’ye benzeyen kuslar ya da kedi fare karisimi hayvanlar neler? 70 milyon possum denen keseli hayvan varmis ulkede, her bir kaç kilometrede bir ezilmiş ölü bedeni var asfaltın üstünde. Günde 22 ton ağaç yiyen possumlar Yeni Zelandalılar için kurtulamadıkları bir veba gibiymis. Uremelerini durduramamaktan sikayet ettikleri bir canli turu daha.
No comments:
Post a Comment