Sabah, yakindaki supermarket’ten aldigimiz kahvaltiliklarla hizlica yaptigimiz kahvaltidan sonra, yola cikiyoruz. Istikamet otobus’le Hertz Iceland ofisini bulmak. Sehri gezdikten sonra ortaya iki olasilik cikiyor. ya kendiniz araba kiralayacaksiniz ya da turlara bol bol para bayilacaksiniz. Biz araba kiralamayi tercih ettik. gezeceginiz yere gore araba secimi yapmak gerekiyor. ulkenin ic kisimlarina yani bazi lav tarlalarina 4x4 olmayan kiralik bir aracla giris yapmaniz yasak. ama 4x4lerde oldukca pahali. Gerci Ay yuzeyini andiran, hatta aya gidenlerin deneme yuruyusu yaptiklari yerlere gitmek icin tek yol 4 X4 ama fiyatlar yuzunden biz normal bir araba kiralayip turumuzu ona gore ayarladik. Adanin tamamini dolasan bir ring road var, biz de guneyden dogu ve kuzey ve bati ve guney olacak sekilde donecegiz.
Ek olarak benzin diger avrupa sehirleri ile yaklasik ayni fiyat.
Biz arabayi herzaman oldugu gibi ucuzcu Alman sitesinden, billiger-mietwagen.de’den kiraladik.
Fiyatlar ve tarihler asagida:
Ihr Mietwagen: Toyota Aygo oder aehnlich, 2 Türer, CarDelMar Gruppe MBMN
Versicherung: Haftpflicht 392.000.000 ISK; Vollkasko ohne Selbstbeteiligung; Diebstahl ohne Selbstbeteiligung
Preis: 255,01 EUR
Lokaler Partner: Hertz Iceland
Wagenkategorie: über CarDelMar (Buchungsnr.: 1961007) Toyota Aygo oder aehnlich; 2 Türer; CarDelMar Gruppe MBMN
Anmietung: Do, 15.08.2013, 08:00 Uhr in Reykjavik (Reykjavik - Flugvallarvegur 5 101 Reykjavik - Telefon: 00354-522-442)
Rückgabe: Mo, 19.08.2013, 06:00 Uhr in Reykjavik (Reykjavik Internationaler Flughafen - Telefon: 00354-522-4430)
Tage: 4
Hertz havalimani yakinlarinda (sehir icinde olan eskisi). Islemleri hallettikten sonra yola cikiyoruz. Bugunku rotamiz kisaca soyle:
Golden circle: thingvellir, geysir ve gullfoss (skalholt ve laugarvatn)
Strokkur: Burada biri büyük, diğeri küçük iki tane gayzer var. Türkçedeki gayzer kelimesi İzlandalıların verdikleri isimden türetilmiş. Fay hatları veya volkanik kırıkların olduğu bölgelerde görüyor. Su belirli bir alanda ısınınca, patlama yapıyor ve bu kaynar su yeryüzüne fışkırarak çıkıyor. Buradaki en büyük gayzer 6-8 dakikada bir patlıyor ve 20 metre yüksekliğe kadar çıkabiliyor. Fakat hiç ıslanmıyorsunuz, fışkıran su sıcaklığın etkisi ile buhar oluyor. Sadece sıcak bir esinti geçiyor. Suyun kükürt oranı çok yüksek olduğu için bozulmuş yumurta gibi kokması tek kötü yanı.
Geysir: izlandanin en cok turist gecen fenomenlerinden biri. yerden metrelerce yuksege fiskiran kaynar su ve sulfur kokusu burayi diger turistik yerlerden ayiryor. yaklsik uc tane geysir var. en buyugu kendini etrafindaki tursit kafilesi ile belli ediyor. herkes su fiskiriken resim cekebilmek icin pusuda bekliyor. giriste para falan odemeye gerek yok.
Gulfoss: geysiderden sonra ikinci durak izlandanin en buyuk selalesi . gorulmeye deger ve giris parasiz.Gullfoss, “altın şelale” anlamına geliyor. Diğer şelaler gibi Gullfoss da buzullardan besleniyor. Üzerindeki akıntı çok güçlü. Gürül gürül bir sesi var. İnsan yanındaki duymakta zorlanıyor. Tektonik hareketler sonucu oluşan şelalede nehrin güzergahı değişmiş. Düz akan nehir bir kilometrelik bir kırılma ile sağa doğru keskin bir dönüş yapmış. Buradan sonra küçük basamaklar halinde aşağıya akıyor. Sonra nehir aniden bir catlakla karşılaşıyor. 20 metre genisliginde ve 2,5 kilometre uzunlugundaki bu catlaktan su 32 metreden asagiya dusuyor Düştüğü çatlak bir duvar gibi önünü kestiği için çarpan suyun bir kısmı debinin kuvvetinden nedeniyle geri yükseliyor
Thingvellir: ilk izlandalilar gocmen norveclilerden olusan bir topluluk oldugu icin burada iskandinav geleneklerini surdurmusler. aralarinda etkilesimi saglamak ortak kararlar almak amaci ile althingi adnda bir komite kurmuslar. althingi avrupadaki ilk parlemento ms 930. izlandalilar hristiyanligi da ilk burada hic kavga veya savas vermeden kabul etmisler(sadece pratik nedenlerle) ama ayni zamanda eski viking geleneklerini ve inanclarini da yatak altindan devam ettirmisler. buranin bir diger onemi amerika ve avrupayi birbirinden ayiran kontinantal plaka isareti. bu dogal parka da giris parasiz. Bölgenin ismini Türkçeye çevirdiğimizde meclis alanı anlamına geliyor. Karşılıklı iki bazalt duvarın olduğu bölgenin akustiği çok iyi. Bundan dolayı 930-1798 yılları arasında meclis olarak bu bölge kullanılmış. UNESCO Dünya Mirasları listesinde olan Þingvellir’in diğer bir özelliği ise Kuzey Avrupa ve Avrasya plakalarının ayrıldığı yer olması. Her sene birbirinden uzaklaşan bu plakalar karşılıklı iki duvar gibi yükseliyor.
Biz geldigimizde kuvvetli bir yagmur altinda gezdik ama birbirinden ayriman Kuzey Avrupa ve Avrasya plakalarini gormek priceless’ti
Singvellir – Laugarvatn: Singvellir ve Laugarvatn arasında bulunan saklı volkanik bölgeyi görmeye gidiyoruz. Volkanik hareketlilikten oluşan mağarayı geziyoruz. Burada dalis imkani da var. Amerika ve Avrupa kıta plakalarını ayıran devasa çatlakta kristal sularda hayatınızdaki en farklı şnorkel deneyimini yasayabilirsiniz. Silfra Çatlağını ziyaret etmek mumkun, opsiyonel olarak çatlağa dalış da yapabilirsiniz.
Laugarvatn: Yol ustunde olmadigi icin ziyaret etmedik. Laugar izlandaca gol havuz anlamina geliyor. burasi da ilik golu ile unlu kucuk bir kasaba. althingde hristiyanligi kabul eden bazi hristiyanlar oradaki suyu soguk bulmuslar ve bu kasabaya gelip burada sicak suda vaftiz olmaya karar vermisler.o yuzden bu radaki gol kutsal sayiliyor. ama ne yazik ki icerigindeki koli basili yuzunden biz gittgimizde yuzmeye kapali idi.
Hekla: bilnen ilk patlamasi 1104 sonra 1947 de ve 1970 patlamis izlandanin en buyuk ve en tehlikeli dagi. buraya avrupali gezginler hellsgate(cehennem kapisi) adini vermisler. biz ise daha cok sogumus lav tarlalari ile karsilastik. 4X4’unuz yoksa degmeyecek bir deneyim. Eger 4x4 kirlarsaniz dagin etrafinda thors gate denilen doga harikasi vadiye ulasirsiniz. biz bir yere kadar bizim dandik arabayla gittik sonra yururuz dedik ve tam olarak oraya neden thors gate dediklerini anladik. o kadar sert esen bir ruzger var ki beni nerdeyse havaya ucuruyordu. gerci yandaki arkadas thora kufrettin ondan oluyor falan dese de siz siz olun ya turla yada 4x4 ile buraya gidin.
Thjodveldisbaer: Burayi da atladik. burasi eski uzeri cimenle kapli eski 11 yy. izlanda yerlesimlerini baz alarak insaa edilmis ve icini gezebileceginiz bir muze.giris 10 euro .
Eyjafjallajokul: pek fazla bir sey demeye gerek bjork ve sigur ros dan sonra izlandanin en unlu yuzu. hekladan ana yola cikip guneye vik'e ve troll kayalarina dogru yol alinca yol kenarinda tum hasameti ile duran dag(hekladan oldukca kucuk). biz daga cikan turlara katilmak istemedik cunku cok pahali idi sadece yol uzerinden sekilli fotosunu cektik sislerin arkasindan.
Seljalandsfoss: Çok uzaklardan bile insanı cezbeden ve yoldan çıkıp yanına gitmek istediğiniz Seljalandsfoss. Anlaşılacağı üzere foss, şelale anlamına geliyor. Seljalandsá nehrinin 60 metreden düşmesi ile oluşan şelalenin en güzel tarafı ise arkasından geçebilmeniz. Şelalenin etrafından dönerken insan kendini filmde gibi hissediyor. Arkasında veya yakınlarındayken yanınızdakini duymanız mümkün değil. Diğer şelaler gibi çok kuvvetli bir debisi var. Vik’in 30km batisina dusuyor route1 uzerinde. Kesinlikle atlanmamasi gereken bir selale, her daim uzerinde asili duran gokkusaklari ile unlu. Buradan yaklasik 40km batida Seljalandfoss'u da gormek lazim.
Skógafoss: Son olarak 25 metre genişliği ve 60 metre yüksekliği ile Skógafoss. Bu devasa şelaleden geriye sadece ufak bir dere kalıyor. O kadar yüksek ve güçlü ki suyun büyük bölümü havada iken kayboluyor. Bu sayede eğer hava açık ise iç içe geçmiş gökkuşakları görmek mümkün oluyor.
Landmannalaugar yolunda Alev Yarığı çıkacak karşınıza. Burasi da bizim zaman darligi ve 4X4 eksikliginden atladigimiz bir yer. Otoyol çok derin olmayan akıntı dereleri içinden geçip, jeotermal havuzlara ulaşıyor. Temmuzun 15 dereceye ulaşan sıcağında yeterince ısınamayan turistler bu havuzlara atlayıp ısınıyor. Uzakta 10 yılda bir patlayan Hekla Volkanı görülüyor.
Gun boyu yesil kirmizi ve kahverengi renklerinin en canli tonlarini gormekten mest olmus bir sekilde ufak VIK kasabasinda bulunan hostel’e variyoruz ve Hostel Puffin’in de zor bela buldugumuz odada kaliyoruz:
Property Name: Hostel Puffin
**Address**: Víkurbraut 24a-26, 870 Vík, Iceland. (+ 354) 487 1212 / E-mail: hotellundi@islandia.is / www.hotelpuffin.is
**Dates** Check-in: 15/08/13 / Check-out: 16/08/13 / Nights: 1
**Summary** Room details: 1 double - 1 single / People: 3 Cost per person: 6000 ISK .
Hostel inanilmaz sevimli eski bir evin, hostel’e cevrilmis sekli. Odalarin sekilleri ve mutfak cok guzel. Makarna ve ton baligi (ve meyve)’den olusan hep ayni menumuzden sonra uzun bir uyku cekiyoruz.
İzlanda'nın her ayrıntısı merak ediyorum, henüz keşfetme şansı yaratmadım. Paylaşımınız benim için rota görevi üstlenecektir, teşekkür ederim. Yorumlarımı okumak isterseniz, beklerim.
ReplyDeletehttps://forestofnoreturn.blogspot.com