Wednesday 15 July 2015

IZLANDA GEZISI Day2 - 20130816 - Fri



Hostel’de kahvalti fiyati yine benzer fiyat: p.p. 9€ -1.800ISK (istege bagli)
Biz market malzemeleri ile kahvalti yaptiktan sonra yola cikiyoruz, bugunku programda cok yogun:

Vik: Adanin en guney ucu her an yagmur alan kucuk kasabasi. Kiyisinda troll kayaliklari adini verdikleri gene ecis bucus kayaliklari gormek mumkun. hava hep yagmurlu ve kasvetli olunca bu kayaliklar cidden insana urkunc geliyor ve neden troll kayaliklari adini aldiklarini anliyorsunuz. 291 kişi yaşadığı küçük bir sahil kasabası,Vik. Kilometrelerce uzanan siyah bir kumsalı var. Ancak denizi çok hırçın olduğu için zaman içinde hayatlarına kaybeden onlarca denizci için dikilmiş bir anıt bulunuyor. Reykjavik ile Vik arası 180 kilometre.
Bugunku ilk ziyaret edecegimiz yer, pek de fazla bilgimizin olmadigi ama kaldigimiz hostel’de mutlaka gorun dedikleri uzun bir sahil. Fotograflar asagida siz karar verin, deger mi 



Skaftafell dogal parki ve vatnajokull: vikden ana yoldan 2 saat doguya dogru yol aldiginizda onunuze skaftafell dogal parki cikiyor. burasi ozelikle treking severler icin sahane bir alan. giristen haritalari alip gideceginiz rotayi beliliyorsunuz ve sahane manzara esliginde tirmanmaya basliyorsunuz. Yukaridaki selale ve cikarken olan manzara herzaman ki gibi harika bu park iceriginde avrupanin en buyuk buzulu olan vatnajokullu de barindiriyor. Buzul yuruyusu icin onceden yer ayirtmadigimiz ve bayagi da usudugumuz ve fiyatlarin da pahali olmasindan dolayi uzun bir yuruyus yolundan sonra iki taraftan da yakinina kadar gittik, bir yerden sonra tehlikeli oldugu icin ulasmak mumkun degil, bu arada park girisi ucretsiz.


Jökulsarlon (buzul gölü), Bir sonraki duragimiz James Bond filminden de gorulebilen bir buzul golu. Yazin buzlar eridigi icin yuzen buzlarin oldugu bir gol ama kisin James Bond filmindeki sahneler tekrarlaniyor. Gol tamamen buz tutuyor. Renkler beyaz ve buz mavisi. Mevsim itibariyla buz magaralari erimis durumda. Avrupa’nın en büyük buzulu Vatnajökul’dan kopan kütleler denize dökülmeden önce doğal bir lagünda toplanıyor.

Svartifoss ve Skaftafellsjökull, Avrupa’nın en büyük buzulu olan Vatnajökull’un sınırlarında. Buzul kalınlığının ortalama 400-600 metre olduğu Vatnajökull’un ölçülebilen en yüksek yeri 950 metre. 1 numaralı otobanı takip ederek, Skaftafell’e devam ettik. Ulasal Parkın girişinde bir tesis ve kamping alanı bulunuyor. Alışveriş imkanın da olduğu tesisin çevresi küçük bir müze gibi. Hem bölge hakkında bilgi var, hem de yürüyüş rotaları ve uzaklıkları ile ilgili bilgi mevcut. En üzücü şey ise 1960’larda bölgeye gelen ve bir daha bulunamayan İngiliz dağcıların, 1990’larda bulunabilen malzemeleri. Yürüyüş için ise kimseden yardım almaya gerek yok. Uzaklık ve güzergah son derece belli ve her yerde tabelalar var. Bizim ilk yürüyüşümüz yaklaşık 3,5 kilometre uzaklıktaki Svartifoss’du.Türkçe Kara Şelale anlamına gelen ve 20 metre yüksekliğe sahip Svartifoss, ismini şelaleyi çevreleyen siyah bazalt lav sütunlarından alıyor. Bu yürüyüşün ardından tesise geri dönüp, ters istikametteki Skaftafellsjökull buzuluna gittik. Jökull İzlandaca buzul demek ve adada 5 büyük buzul bulunuyor.Skaftafellsjökull ise buzul yürüyüşlerinin yapıldığı turistik bir bölge.



Jökulsárlón: Daha sonra Vatnajökull Ulusal Park’ı sınırlarında ama daha doğuda olan Jökulsárlón’a gittik. Skaftafell ile arası araba ile yaklaşık 40 dakika. İzlandaca buzul, nehir ve lagün kelimelerinden oluşturulmuş. Lagün, okyanustan 1,5 kilometre içerde ve yaklaşık 18 km2’lik bir alanı içine alıyor. Göl 248 metre derinliği ile İzlanda’nın en derin gölü. Buzuldan kopan parçalar buradaki lagün üzerinden Atlas Okyanus’una olan yolculuklarına başlıyorlar. Buzuldan koparak göle taşınan aysberg (buzdağı) parçalarının “buzul mavisi” dediğimiz renkleri arasında dolaşmak gerçekten bir rüya alemine dalmak gibi.

 Aksam icin kaldigimiz hostel detaylari asagida:
Hostel Reydarfjordur
**Address**: Reyšarfjöršur, Iceland / Vallargerši 9 and 14 / Reyšarfjöršur / Phone: +354 892-0336 / E-mail: reydarfjordur@hostel.is
**Dates** Check-in: 16/08/13 / Check-out: 17/08/13 / Nights: 1
**Summary** Room details: 1 Private Room 3 beds / Subtotal: 13800.00 ISK

No comments:

Post a Comment